Şentürk Kurumsal
 
KURUMSAL - KUMLAMA VE BOYA NEDİR VE ÖNEMİ
PASLANMALAR NASIL OLUŞUR? Metallerin havayla temas etmesi sebebi ile zamanla paslanmalara (oksitlenmelere) sebep olur bu tür paslanmalar nem, su ve özellikle deniz suyuna maruz kaldığında daha hızlı etkisini göstermekte olup metallerin paslanmasına yani direncini ve dayanma gücünü kaybetmeye başlaması çürümesi ve kullanılamaz hale gelmesi demektir.

NASIL KORUNABİLİR? Bu tür sonuçları engellemek için metallerin hava ve su ile temasının kesilmesi gerekir. Bunun çeşitli yolları vardır krom kaplama, galvaniz veya boya gibi, krom ve galvaniz genelde küçük parçalarda kullanılmakta ve daha pahalı maliyetlere neden olmaktadır. Boyama yöntemi ile koruma ise en çok kullanılan ve tüm dünyaca bilinen en ekonomik ve basit bir uygulama yöntemidir. Boya uygulanmadan önce tam bir koruma için yapılması gerekenler ve uygulama yapılacak yüzeyin kumlama yöntemi ile boyaya hazır hale getirilmesi.

KUMLAMA NEDİR? Kumlama metallerin fabrikadan çıkışında üzerinde oluşan tortu,yağlı yüzeyler veya eski kabarmaya başlamış boyalar paslanmış yüzeyler vs... Bu tür yüzeylerin kumlama yöntemi ile temizlenmesi Kumlama yüksek basınçlı hava ile kum püskürterek kumların metale büyük bir hızla çarpması ile metal yüzeyindeki tortu, paslanmalar ve boya kalıntılarını yok ettiği gibi yüzeyde de boyanın daha iyi tutunması ve daha uzun ömürlü olabilmesi amacı ile metal yüzeyde küçük gözenekler halinde tıpkı bir zımpara yüzeyi gibi diş açarak boyanın yüzeye daha iyi tutunarak uzun yıllar dayanabilmesini sağlamaktır. Kumlamada kullanılan kum sıradan kum olmamakla beraber bir dönem bazı çevrelerce deniz kumu kullanıldığı bilinmekte ve deniz kumunun tuzlu olması ve çabuk parçalanması nedeni ile istenilen derecede sağlıklı ve kaliteli bir sonuç alınamamıştır. Kumlamada kullanılması ve istenilen kalitede ve daha sağlıklı sonuçlar elde edebilmek için kullanılması gereken kum çeşitleri çelik gırit, bazalt kum, kuvars kum ve silis kumları gibi çelik veya maden kumları kullanılır. Bu kum çeşitleri kumlama yapılacak yüzeyin kalınlık ve sertliğine göre belirlenerek en uygun kum çeşidi kullanılır. Kumlama yapıldıktan sonra boyanın uygun koşullarda yapılması.

NOT: Kumlama sadece metal yüzeylerde uygulanmayıp mermer ve ahşap gibi yüzeylerde de kullanılmaktadır. Ahşap yüzeylerde eskitme olarak, mermer yüzeylerde ise parlak ve kaygan yüzeylerin giderilmesinde kullanılır. örn; (havuz etrafında veya ıslak zeminde kullanılacak olan mermerlerin parlaklığı ve kayganlığının giderilmesi için kumlanır.)

BOYA İŞLEMİ UYGUN KOŞULLARDA NASIL UYGULANIR? Boya işlemi kumlama yapıldıktan sonra malzemenin nerde kullanılacağına bağlı olmak üzere ne tür bir boya kullanılacağı tespit edilir. örneğin; içerde, güneş ışınları ve yağmur suyuna maruz kalmayacak yerde kullanılacak bir malzemeye farklı boya, Açık alanda kullanılacak olan malzemeye farklı, deniz suyuna maruz kalacak yerlerde ise farklı boyalar kullanılır. Hangi boya kullanılacağının tespiti ve kumlama işlemi tamamladıktan sonra boyanın en uygun makinalarla "airless" le ilk olarak astar ve sonrasında son kat boyası atılmalıdır. "Malzemenin kullanılacağı yere göre son kat boyadan önce arakat boyası atılabilir." Airless boya makinası boyayı hava kullanmadan basınçlı bir şekilde yüzeye attığı için boyanın içerisinde hava kabarcıkları kalmaz ve atılan boyanın kalitesi yüksek olduğu gibi daha uzun ömürlü olur.






  ŞENTÜRK KUMLAMA ve BOYA Anasayfa | Kurumsal | Projeler | Haberler | İletişim